A A A K K K
людям із порушенням зору
Теребовлянський навчально-реабілітаційний центр
Тернопільська область

Тиждень гуманітарних дисциплін

Дата: 26.04.2019 23:48
Кількість переглядів: 85

День перший (22 04)

22 квітня у Центрі розпочався Тиждень гуманітарних дисциплін. Метою проведення Тижня є морально-духовне виховання дітей з особливими освітніми потребами як умова ціннісного становлення особистості.

Члени МО розпочали свою роботу з презентації літературного вернісажу життя і творчості видатного земляка, поета, науковця, громадського діяча,професора Володимира Вихруща з нагоди 85-річчя від дня народження та з метою вшанування його пам`яті. Вчитель історії Щуцький В. П. прочитав лекцію «Моя доля з Україною злита». Учні Центру декламували поезії митця про Україну, рідну хату, Свято Воскресіння. Бібліотекар підготувала для перегляду книжкову мозаїку «Дві грані одного таланту».

Педагогічними працівниками, школярами була проведена акція з виготовлення арт- листівок «Захиснику Вітчизни». На уроках української мови діти склали вітання воїнам зі Святом Великодня. Підписані листівки вислали Героям, щоб підтримати їх, з надією, що «Христос Воскрес-Воскресне Україна».

Епіграфом першого дня Тижня стали слова «Від прославлення – до Страстей». Учителі ознайомили дітей із біблійними історіями та традиціями Лазаревої Суботи, Вербної Неділі, Страсного Понеділка. Розкриття суті притч Ісуса про неплідне дерево,злих виноградарів, старозавітного Йосипа допомогла дітям усвідомити, що кожна людина повинна бути доброю, не заздрити, приносити духовні плоди – істинне покаяння,віру, молитву, добрі діла, бо все, що погане – гине.

Люди любили Ісуса, прославляли Його, а первосвященики та фарисеї готували Месії дорогу страстей і мук. Тільки Христос знав, що уготовано Йому і готував до цього своїх учнів та послідовників.

       

День другий (23.04)

Другий день пройшов під девізом «Ідіть на небо сходами добрих справ». Розпочався він з Хресної дороги «Ісусе наш, важкі Твої муки! – не допусти з тобою розлуки», яку у сурдоперекладі відтворив отець Ігор. Доступно для дітей, з допомогою мультимедійної презентації священик провів нас Дорогою страждань Божого Сина, що за наші гріхи прийняв смерть на Хресті. Кожного з присутніх муки Ісуса спонукали замислитися над своїми вчинками і їх наслідком.

З допомогою слайдових ілюстрацій вчителі розповіли про події Страсного Вівторка. Це день, коли Христос через розмови і притчі навчав людей у Єрусалимському храмі. Притча про податок кесарю допомогла дітям зрозуміти, що слід розрізняти державні справи від Божих. Державі треба платити податки, бо вони необхідні для утримання армії, будівництва доріг, соціальних потреб, а Богові потрібна молитва, виконання Його Заповідей добра, любові,милосердя.

Притча про десять дів навчила школярів завжди бути готовими до зустрічі з Богом. Це означає робити добрі діла щоденно, бо не знаємо, коли Він покличе нас у своє Царство.

На прикладі притчі про таланти учні зрозуміли, що Бог дає свої ласки лиш тим, хто свої таланти використовує на користь собі й іншим , а ліниві , бадужі будуть осуджені. Розповідь про страшний суд і кінець світу наглядно продемонструвала розплату за гріхи перед Спасителем.

Учні 12 класу виконали у сурдоперекладі пісню «Маріє, гляди».

       

День третій (24.04)

Його Девіз «А я не зраджу Тебе, як Юда…». Він подає нам два образи – любові та відданості з одного боку; та зради – з іншого. Жінка-грішниця виливає дорогоцінне миро на голову Ісуса , а учень Його зраджує. Діти роблять висновок, що вчинок Юди негідний християнина. Треба каятися за свої гріхи перед Господом так, як це зробила жінка-грішниця.

Учні 10-А класу виконали пісню у жестовому виконанні «Прийди до мене, милий Ісусе».

День продовжився фестивалем-грою «Великодні барви»,під час якого діти ознайомилися з історією української писанки.Були проведені конкурси «Вікторина», «Великодні пазли», «Відгадай в якій руці», «Товкання», «Знайди крашанку». Переможці конкурсів отримали солодкі подарунки – символ Великодня: шоколадні яйця.

Завершився день проведенням креативної майстерні «Писанки святкові, різнокольорові. Ми їх розписали, вам подарували».

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

День четвертий (25.04)

Розпочався день із уроку пам`яті «Чорнобиль не має минулого», який провів уитель історії Щуький Володимир Павлович.

Члени МО ознайомили дітей із трьома днями Страстей Ісуса. Великого Четверга, коли було започатковано таїнство Євхаристії, Великої П`ятниці – дня Хресних страждань Спасителя та Великої Суботи – дня перебування тіла Ісуса у гробі.

Учні підготували етнографіний етюд «Великодній кошик». Підсумком дня став флешмоб у виконанні вихованів Центру та педагогів гуманітарних дисциплін «Миру без тебе нема».

       

       

       

       

День п`ятий (26.04)

На закінчення Тижня вчителі під час проведення Круглого столу обмінялися досвідом роботи з проблеми «Морально-духовне виховання дітей з особливими освітніми потребами як умова ціннісного становлення особистості».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень