Теребовлянський навчально-реабілітаційний центр
Тернопільська область

середа 01.04

 

7 – Б, українська література                                                 Дата 01.04.2020

Тема. «Чайка на крижині». Духовне багатство — найбільший скарб у житті.

 

Основний зміст уроку

Поезії, які ми сьогодні опрацьовуватимемо «Чайка на крижині» має певну передісторію. 

Поема «Чайка на крижині» створена 1958 року і ввійшла до збірки «Мандри серця». Твір складається з п’яти частин: «Надбережжя», «Крига на Одрі», «Крила», «Грунт» , «Усміх» кожна з яких має свій зміст та закінчену думку, але в той же час пов’язані з перебуванням Л. Костенко у Польщі, зокрема у порту міста Щецін. У цей час вирішувалося наболіле питання для Ліни Василівни: переїжджати до Польщі разом зі своїм коханим Єжи Пахльовським чи залишитися в Україні. Підростала їхня донечка Оксана, в серці жило справжнє кохання, але й було відчуття неможливості розриву з рідною землею. Вони розійшлися. Залишилися щемливі рядки поезій, у яких відтворено зболені роздуми поетеси, її переживання і сумніви.

 

Робота над віршем «Чайка на крижині»

https://www.ukrlib.com.ua/books/printit.php?tid=5750

 

Словникова робота:

Свита – старовинний довгий верхній одяг, пошитий з цупкої тканини.

Рядно – вид покривала.

Ожеледиця – тонкий шар льоду.

Сум’яття безладний рух, метушня.

Одра річка в Західній Європі.

Протока вузький водний простір, що розділяє суходіл і поєднує моря або озера.

 

Бесіда:

  •  Де відбуваються події, описані у вірші? (На річці Одрі у Польщі);

  •  Яка пора року описується? (Рання весна)

  •  Чому наш ліричний герой (а це героїня – сама поетеса) звернула увагу на самотню чайку? (Чайка завжди шугає над морем і раптом – такий незвичайний для неї стан – сидить на крижині. )

  •  Чим пояснити, що, на думку поетеси, «крилатим грунту не треба»? («Окрилені» люди самодостатні, живуть мрією, земні побутові проблеми хвилюють їх мало).

  •  Що потрібно в житті для птаха, а що – для людини? (Птаху – небо, воля, хмари; людині – земля, поле, воля)

  • Чи є щось спільне між морським птахом і героїнею твору? (Самотня чайка не боїться протистояти природній стихії, а Ліна Костенко - суспільству)

 

Визначмо композицію твору? 

Експозиція – зима намагалась увійти в свої права, зав’язка – «на Одрі лід потемнів», почала приходити весна, кульмінація – переживання ліричної героїні стосовно безпеки самотньої чайки на тонкій крижині, розв’язка – «Я ж маю крила. Нащо крилатим грунт під ногами. 

 

Яка  тема та ідея поезії?

Тема: розповідь про чайку, яка, незважаючи на небезпеку, пливе окремо. Ідея: заклик бути мужнім та мати свою думку

 

Домашнє завдання

Вивчити одну з  поезій Ліни Костенко   на вибір.

 

Конспект уроку

з  географії

9  – А клас

01. 04. 2020 р.

Найголовніші райони землеробства тваринництва світу.

Пригадаємо:  Що таке  сільське господарство?

Сільське господарство — одна з найважливіших галузей матеріального виробництва, в якій створюються матеріальні блага рослинного і тваринного походження для забезпечення населення продуктами харчування, а промисловості — сировиною.

Сільське господарство задовольняє потребу людей у продовольстві на 98 %: з них 88 % їжі дають культурні рослини, а ще 10 % - свійські тварини. Лише решта 2 % - це морепродукти, частину з яких люди вирощують у спеціальних умовах. Окрім того, вона забезпечує харчову та легку промисловість сировиною для переробки на кінцеві товари споживання.

Отже, сільське господарство - це сукупність виробництв матеріальної сфери, яка забезпечує людей харчовими продуктами, а харчову й легку промисловість - сировиною для переробки на кінцеву продукцію.

Вивчення нового матеріалу.

 

1. НАЙГОЛОВНІШІ РАЙОНИ ЗЕМЛЕРОБСТВА СВІТУ.

 

                    Землеробство дає світу продукцію 1,5 тис. видів культурних рослин.

Сільське господарство світу має зональний характер спеціалізації. Це пов’язано з великою різноманітністю природних умов у різних частинах нашої планети. Так, у розвинених скандинавських країнах панує високорентабельне і високопродуктивне молочне скотарство. У помірній лісостеповій і степовій зонах Європи й Північної Америки розташовані пояси вирощування зернових культур — пшениці, кукурудзи, ячменю тощо. У лісостеповій зоні на родючих, достатньо зволожених ґрунтах переважає високопродуктивне рослинництво зернового напрямку, вирощують цукрові буряки, розвинені м’ясо-молочне скотарство і свинарство.

У недостатньо зволожених степах на родючих ґрунтах вирощують зернові та олійні культури в поєднанні з овочівництвом, баштанництвом, виноградарством і м’ясо-молочним скотарством.

Своєрідну спеціалізацію мають країни Середземномор’я з кліматом сухих субтропіків. Тут поширені плантації цитрусових, маслинових дерев, винограду .

Особливо географічно чітко поділяються за спеціалізацією сільськогосподарські угіддя в США. Тут виділяють «кукурудзяний пояс», який дає понад 49 % світового врожаю кукурудзи.

Він займає Центральні рівнини, де склалися найбільш сприятливі природні умови для розвитку цієї культури. «Пшеничний пояс», що простягнувся з півночі на південь майже через усю територію США, на півночі продовжується в Канаді.

У пустельних та напівпустельних районах світу переважає пасовищне тваринництво з окремими осередками землеробства (сорго, кукурудза). У тропічних районах Сахари та пустелях Південно-Західної Азії вирощують фінікову пальму. В оазах та на поливних землях культивують зернові культури (пшеницю і рис), плодові, бавовник.

На південь від Сахари ( АФРИКА ) де більше вологи, вирощують зернові культури (просо, сорго, кукурудзу), маніок, бобові. Поширені плантації кави (особливо в Ефіопії), волокнистої культури сизалю (агави), какао, арахісу, цукрової тростини, тютюну й олійної пальми.

 

У Південній Америці сільськогосподарські зони чергуються з півночі на південь. На узбережжі в зонах субекваторіального клімату переважають плантації кави та технічних культур (цукрова тростина, бавовник, тютюн). У внутрішніх районах розвинене пасовищне скотарство. Ближче до узбережжя вирощують зернові культури, бобові та маніок. На півдні Аргентини й Чилі переважає вівчарство.

У країнах Південної і Південно-Східної Азії основною зерновою культурою є рис. Вирощують також кукурудзу, просо і ячмінь. Поширені плантації чаю, кави, арахісу, тютюну,кокосової пальми, цукрової тростини, перцю та інших прянощів, олійної пальми, тропічних фруктів тощо.

 

2. НАЙГОЛОВНІШІ РАЙОНИ ТВАРИННИЦТВА СВІТУ.

 

              Найголовнішими районами тваринництва в наш час є Західна Європа, США, Індія, Китай, Австралія, Нова Зеландія, а також Аргентина та ПАР. Хоча тваринництво менше пов’язано з природними умовами, ніж рослинництво, у багатьох районах світу місцеві природні умови досі визначають його основну спеціалізацію. У розвинених районах світу тваринництво високотоварне, високомеханізоване та майже відірване від природних умов. Наприклад, у країнах Європи (Франція, Нідерланди, Швейцарія) велика рогата худоба протягом усього року випасається на природних пасовищах навіть за температури 0...+3 °С. Натомість в африканських і багатьох азіатських країнах із пустельним і напівпустельним кліматом донині панує кочове й напівкочове тваринництво, яке в більш забезпечених природними кормами районах переходить у пасовищне.

 

 

На більшій частині Латинської Америки поширене пасовищне тваринництво (велика рогата худоба). На півдні провідною галуззю є вівчарство (Аргентина і Чилі). Певні відмінності має спеціалізація тваринництва в Андах. Тут випасають лам та інших тварин, які найкраще пристосовані до суворих природних умов. Вівчарство традиційно розвинене у Великій Британії, звідки воно було завезене переселенцями до Австралії та Нової Зеландії, де склалися майже ідеальні умови для розвитку (мал. 3).

 

Специфічним є тваринництво у величезній за кількістю населення Індії. Тут більшу частину жителів становлять індуїсти, у релігії яких корова належить до священних тварин. Тому за найбільшого у світі поголів’я корів продуктивність скотарства в Індії доволі низька.

 

Однією з найвищих у світі є продуктивність тваринництва Японії.

 

Одним із головних виробників продукції тваринництва (м’яса, яєць, молока) у світі став Китай. Це спричинено величезною кількістю населення, відсутністю релігійних заборон на вживання будь-яких видів м’яса, національно-історичними традиціями тощо.

 

У Китаї існують ферми нетрадиційних для інших народів тварин, м’ясо яких споживають жителі країни.

 

 

 

ЗАВДАННЯ.

  1. З'ясуйте за додатковими Інтернет - джерелами, м'ясо яких тварин вживають у їжу китайці.

  2. За допомогою карт атласу визначте країни, які є найбільшими виробниками сільськогосподарської продукції.

  3. Пригадайте, які особливості клімату притаманні цим країнам.

  4. Позначте на контурній карті та вивчіть основні райони землеробства світу.

  5. Позначте на контурній карті та вивчіть основні райони тваринництва світу.

 

 

 

Хімія  9-а клас 01.04

Розрахункові задачі. Розв’язування задач на приготування розчинів із кристалогідратів.

  • Повторимо тему  «Кристалогідрати». Перейдіть  за  посиланням.

https://www.youtube.com/watch?v=pz8tPYYirBU&list=PLDtKFF36v0FIeSb_6du2Ner44UFMlGFK-&index=8

Алгоритм. Розв’язування задач із використанням поняття «кристалогідрати».

1. Обчислюємо масу розчину кристалогідрату:

m(розчину) = m(кристалогідрат) + m2O).

2. Обчислюємо кількість речовини кристалогідрату:

ν(кристалогідрату) ?

3. Обчислюємо масу безводної солі у кристалогідраті:

ν(кристалогідрату) ν(солі); m(солі)=ν(солі)∙М(солі)

4. Обчислюємо масову частку безводної солі в добутому розчині.

 

Задача 1. Обчисліть масову частку кристалізаційної води в мідному купоросі масою 50 г. 

 

 

 

Задача 2. Обчисліть масу кальцій хлориду гексагідрату CaCl2 · 6H2O та води, які потрібні для приготування розчину масою 160 г з масовою часткою кальцій хлориду 0,15.

 

                      

 

Задачі:

1. Мідний купорос масою 25 г розчинили у воді масою 175 г. У добутому розчині визначте масову частку купрум(ІІ) сульфату.

2. Яку масу залізного купоросу FeSO4 • 7Н2O і води необхідно взяти для приготування розчину масою 400 г із масовою часткою ферум(ІІ) сульфату 7 %?