Теребовлянський навчально-реабілітаційний центр
Тернопільська область

середа 06.05

Трудове навчання

Тема. Виготовлення квітів з ниток.

Найпопулярнішим прикрасою звичайно є квіти. Для їх виготовлення використовують найрізноманітніші матеріали і пристосування. Різноманітність квіткових форм в природі дозволяє з величезним успіхом використовувати для створення вироби у вигляді штучних квітів як найрізноманітніші фарби, так і всілякі матеріали.
 Квіти можуть бути як складними, так і простими по формі, мати велику кількість різних за розміром пелюсток або бути досить простими у виготовленні, складаючись з кількох однакових елементів.  Для того, щоб максимально полегшити процес створення і мати можливість створити пелюстки і квіти будь-якої форми, краще використовувати м'які матеріали. Сьогодні ми спробуємо виготовити квіти з ниток. Для цього перегляньте відео

https://www.youtube.com/watch?v=3xSEc217FA8&t=316s і приступайте до роботи.

Домашнє завдання

  1. Переглянути відео.

  2. Виготовити квіти, сфотографувати процес роботи і готові квіти.

  3. Фотографії вислати мені на вайбер або на електронну адресу steculan@gmail.com

Конспект уроку

з біології

9-Б клас

06.05.2020 рік

Тема. Білки, їхня структурна організація та  основні функції.

Білки - це органічні сполуки, полімери, мономерами в яких є амінокислоти.

 Амінокислоти - це невеликі за розміром органічні сполуки, у молекулі яких одночасно містяться аміногрупа і карбоксильна група. Білки також називають протеїнами.

У процесі біосинтезу білка до його складу включаються 20 амінокислот (наприклад, аланін, гліцин, серин, тирозин та інші).

Є амінокислоти , яких організми людини і тварини синтезувати не можуть, вони називаються незамінними і обов`язково мають надходити до організму з їжею.

Амінокислоти можуть  з`єднуватись одна з одною. Якщо у такій сполуці декілька амінокислот, то цей зв`язок називають пептидним; якщо велика кількість - поліпептидним.

2)    

Рівні організації білкової молекули

  • Первинна структура білка представлена поліпептидним ланцюгом. У цій структурі всі зв`язки між амінокислотами ковалентні, а отже, міцні.
  • структура білка - це спосіб упакування первинної структури в альфа-спіраль або бета-шар. Альфа-спіраль виникає в результаті утворення водневих зв`язків між групами -СО- та -NH, розташованих на різних витках спіралі.  Бета-шар утворюється в результаті формування водневих зв`язків між СО-групами одного поліпептидного ланцюга та NH-групами іншого поліпептидного ланцюга
  • Третинна структура - це спосіб упакування альфа-спіралі у просторову глобулу. Утворюється завдяки додатковим водневим зв`язкам, гідрофільно-гідрофобним взаємодіям та ковалентним дисульфід ним зв`язкам -S-S-, які виникають між двома молекулами цистеїну .
  • Четвертинна структура - спосіб спільного упакування декількох поліпептидних ланцюгів.

Властивості білків

Денатурація - це порушення природної структури білка. Якщо порушуються всі структури білка, включаючи первинну, така денатурація називається необоротною.

Ренатурація - це відновлення структури білка на початковій стадії руйнування.

.

 

Демонстрація експерименту.

У пробірках:  № 1-3 – розчин білка курячого яйця. (Однією з важливих властивостей є розчинення деяких білків у воді з утворенням колоїдних розчинів. Що ми зараз і спостерігаємо.)

                       № 4 – розчин купрум (ІІ) сульфату

                       № 5 – етиловий спирт

                       № 6 – розчин кислоти (лимонної)

     Додали  обережно вміст пробірок № 4-6 до вмісту пробірок №1-3 (білок).

Нагрівання розчину білка.

 Бесіда:

  • Що спостерігаємо? (осад)
  • Яка це  властивість білка? (денатурація)
  • Що таке денатурація?

        (Одна з основних властивостей білків – це їхня здатність під впливом різних факторів змінювати свою структуру і властивості. Ця зміна може мати тимчасовий або постійний характер, але в обох випадках амінокислотна послідовність білка залишається незмінною. Такий процес порушення природної структури (вторинної – четвертинної) білка називається денатурацією.
При денатурації молекула розгортається і втрачає здатність виконувати свою біологічнуфункцію.)
 

  • Які фактори викликають денатурацію?

(- сильні кислоти, луги, концентровані розчини солей;

- органічні розчинники ( Використання спирту як дезинфікуючого засобу основане на тому, що він викликає денатурацію білка тих чи інших бактерій. )

- важкі метали (усі солі важких металів (Hg, Ag, Pb, Cu) викликають необоротну денатурацію білків і утворюють нерозчинні солі)

- нагрівання)

 

·       Інколи денатурований білок може спонтанно відновити свою початкову структуру. За якої умови це можливо? (Це може відбутись на початкових стадіях денатурації за умови припинення дії факторів, що спричиняють цей процес.)

·       Як називається цей процес? (Таке явище має назву ренатурації (від лат. ре – префікс, який означає поновлення).

·       Як називається процес порушення первинної структури білків? ( деструкція від лат. деструкціо – руйнування. Він завжди має незворотний характер).

 

  • Чи може дана інформація згодитися нам у повсякденному житті? Якщо так, то де і за яких умов?

 (- знати, які речовини є отруйними і при потраплянні до організму можуть викликати денатурацію білків, припинивши їх функціонування;

        - надаючи першу допомогу у разі отруєння солями важких металів, кислотами, лугами, потерпілому дають випити сире куряче яйце або молоко;

        - у  харчових продуктах після термічної обробки денатуровані білки легше засвоюються організмом – яєчня або зварене яйце порівняно із сирим, кисле молоко порівняно зі свіжим).

 

4) Оскільки білок є важливим харчовим компонентом я пропоную прокоментувати  поради дієтолога:

  • Багатими на білок продуктами є м’ясо, риба …? (молоко, сир, яйця, бобові, горіхи)
  • За своїми поживними якостями яйце перевершує навіть м’ясо то молоко.
  • Вегетаріанець обов’язково хвалитиме волоський горіх – білка у ньому приблизно стільки, скільки у хорошому сирі.
  • Їжа підлітка повинна бути різноманітною і містити достатню кількість білків. Адже нестача білка в організмі веде до …? ( затримки росту і розвитку. А саме – білок є будівельним матеріалом,  білки актин і міозин відповідають за розвиток м’язової маси, гормони – регулюють процеси обміну в організмі, ферменти – сприяють засвоєнню білків, гемоглобін – транспортує кисень необхідний для утворення енергії в організмі)
  • Варений буряк, на відміну від решти овочів, зберігає свої корисні властивості – містить багато мінеральних солей, вітамін В. А ще у ньому є бетаїн – речовина, яка сприяє засвоєнню білка в організмі ? ( у травному каналі бетаїн сприяє денатурації білка та його легшому засвоєнню)
  • Не рекомендується вживати білок сирого яйця …(важко перетравлюється; мікроби на шкаралупі можуть призвести до харчового отруєння – сальмонельозу)
  • Білкове голодування дорослого організму небезпечне через сповільнення процесів самовідновлення. Можливим негативним наслідком цього може бути … ? (передчасне старіння організму).

3)

Біологічні функції білків

  1. Ферментативна функція ( хімічні реакції у клітині відбуваються за участю біологічних каталізаторів - ферментів, що прискорюють їх у сотні разів).
  2. Структурна функція ( білки входять до складу всіх мембран і органел).
  3. Транспортна (перенесення кисню та вуглекислого газу в тілі, яке здійснює гемоглобін).
  4. Рухова, скоротлива функція ( усі види рухових реакцій клітини виконуються скорочувальними білками)
  5. Захисна (білки  утворюють захисний покрив, що захищає організм від шкідливих впливів).
  6. Енергетична функція ( під час розпаду 1г білка виділяється 17кДж енергії)
  7. Запасаюча функція ( наприклад, казеїн молока)
  8. Гормональна ( білки можуть бути регуляторами фізіологічних процесів - гармонами).
  9. Регуляторна функція ( білки регулюють транскрипцію, трансляцію, активність інших білків)
  10. Сигнальна функція ( передають сигнали між тканинами, клітинами або організмами).

«Вірю/не вірю».

  1. Білок - це біополімер:
 
 
  1. Мономерами білків є нуклеїнові кислоти
 
 
  1. Між амінокислотами виникає зв`язок пептидний
  2. Первинна структура білка представлена поліпептидним ланцюгом:
 
  1. У вторинній структурі білка виникає альфа-спіраль із водневими зв`язками:
 
 
  1. Просторова глобула характерна для первинної структури
 
 
  1. Порушення природної структури білка – це денатурація
 
  1. Ферментативна функція білка заключається в прискоренні хімічних реакцій
 
  1. Білки входять до складу клітинних мембран:
 
  1. Інтерферон виконує функцію захисту
 
  1. До складу  білків входить 20 амінокислот.

 

9Б                                                 АНГЛІЙСЬКА МОВА

Тема: Британська королева.

https://www.youtube.com/watch?v=jNgP6d9HraI

https://www.youtube.com/watch?v=DPZkrRpJ4Zc

http://engmaster.ru/topic/4166

Написати 5 питань до тексту, читати та перекладати текст(переклад усно)

Виконане Д.З. відправляйте на: Naik0n347@gmail.com або +380971864759(viber, whatsapp, telegram)