Теребовлянський навчально-реабілітаційний центр
Тернопільська область

середа 15.04

Фізика

 

Лабораторна робота 14 Визначення ККД нагрівника.

 

Д/з Виконати «Лабораторна робота №14 Визначення ККД нагрівника.» використовуючи  фотографію «Дано»

(лаб. роб. можна роздрукувати або написати від руки)

 

Фотографія та заготовка лаб. роб. доступні за посиланням:

(копіюєте посилання і вставляєте в адресний рядок)

https://drive.google.com/drive/folders/1nbPAMzMMxUcQxheqXZiwk7YLxDelDng5?usp=sharing

 

(приклад переходу по силці: https://youtu.be/8N8cTUZat4Q)

 

                                                 АНГЛІЙСЬКА МОВА

Тема: Гра э безпечною.

https://www.youtube.com/watch?v=zxO-dNapCXY

https://www.youtube.com/watch?v=YWWhnsYRXGU

https://pidruchnyk.com.ua/794-nesvit-8-klas-english-2016.html

Завдання: повторити всі слова та жести по темі «Спорт», ознайомитись з відеоматеріалом, прочитати текст ст. 120

Виконане Д.З. відправляйте на: Naik0n347@gmail.com або +380971864759(viber, whatsapp, telegram)

 

8- А, укр. література                                               Дата 15.04.2020

Тема. Естетика й звукова цілісність вірша Анатолія Мойсієнка «Жовтень жовті жолуді»

Основний зміст уроку

 

  1. Опрацювання матеріалу  Анатолій Мойсієнко за посиланням

https://www.ukrlib.com.ua/bio/printit.php?tid=16733

 

Виразне читання поезії « Жовтень жовті жолуді».

 

https://www.ukrlib.com.ua/books/printit.php?tid=5917

  Робота з теорії літератури (лірика, пейзажна лірика).

        Лірика— один із трьох основних літературних родів, у якому навколишня дійсність зображується шляхом передачі почуттів,. настроїв, переживань, емоцій ліричного героя чи автора

     Пейзажна лірика— умовна назва ліричного жанру, в якому зображено       художні переживання природи, олюдненої та одухотвореної.

  Ознайомлення з художнім твором. 

Перегляд слайд-шоу: «Жовтень жовті жолуді»

https://www.youtube.com/watch?v=cKxs1HTLrDo

 Cловникова робота

О́хра — природний пігмент, від світло-жовтого до коричнево-жовтого й темно-жовтогокольору.

Есе – це письмовий твір, що має вільний характер та містить індивідуальний погляд на тему із аргументацією власної точки зору.

Бабине літо — період теплої та сухої погоди восени.

Кисет, люлька – предмети для паління.

Креше - добуває вогонь.

Попасом – (прислівник) - обабіч дороги, ближче і дальше від неї

Родощі - назва села у письменника В. Кезлі «Синій вітер з Родощі»).

 Обмін враженнями про прочитане

- Яку ви уявили осінь, прослухавши вірш? (художниця-осінь, осінь золота, яскрава, щедра)

– Які образи твору «Жовтень жовті жолуді» вас здивували, сподобались? Чому?

 (Можливі відповіді учнів: золоті клешні сонця, золотим пожежником походжає дощ тощо. Образ дощу, як правило, символічний – означає сум, сльози, а у вірші дощ – пожежник-рятівник від спеки.)

 Робота над художніми особливостями вірша

- Які художні засоби використав поет у вірші, для створення пейзажного словесного малюнка?

  Пейзаж Анатолія Мойсієнка – це вишукані поетичні метафори та персоніфікації,(жовтень несе жолуді, осінь пише охрою, вітер набиває кисет, креше люльку, пожежі пасе, дощ-пожежник).

Епітет «золотий» автор використовує 7 разів, у сполученні з різними іменниками, створюючи неповторні поетичні образи.   

Майстерно використано  алітерацію* звука:  [ж ] (перший рядок складається зі слів, що починаються на одну літеру), звуків [с], [ш] ( несе, осінь, есе, пише, креше)

(Алітерація* — повторення подібних за звучанням приголосних у віршованому рядку, строфі для підсилення звукової або інтонаційної виразності й музичності.)

–  З якою метою автор використовує такі тропи і засоби звукопису?

 

Домашнє завдання.

Зробити літературний паспорт до поезії «Жовтень жовті жолуді…»

 

(Виконане завдання надсилати на  ел. пошту   Ivannashengera@gmail.com  )

 

Конспект уроку

з біології

8-А клас

16.04.2020 рік

Тема. Система органів дихання.

     Дихання – це сукупність процесів, що забезпечують надходження в організм кисню, використання його клітинами і тканинами, для окиснення органічних речовин та виділення з організму вуглекислого газу.

     Організм людини одержує енергію в результаті окиснення вуглеводів, жирів і білків. Цьому сприяє постачання його киснем із довкілля, оскільки власних запасів кисню організм не має. Аби відбувався процес окиснення та вивільнилася енергія, кожна клітина організму має постійно отримувати певну кількість кисню, що й забезпечується процесами дихання та газообміну.

     Виділяють п’ять основних етапів дихання та газообміну.

   Перший етап – зовнішнє дихання – це обмін повітрям між атмосферою та легеневими пухирцями (легенева вентиляція). До цього процесу належать дихальні рухи – вдих і видих, спрямовані на надходження повітря в дихальні шляхи, а з них – до легенів і в зворотному напрямку.

    Другий етап – перехід (шляхом дифузії) кисню з легенів у кров і вуглекислого газу– у зворотному напрямку.

    Третій етап – транспортування газів кров'ю. Він полягає в рознесенні кисню до клітин усього організму та перенесенні вуглекислого газу, що утворюється в клітинах, до легенів.

    Четвертий етап – газообмін між кров'ю й клітинами. Кров віддає клітинам кисень унаслідок його дифузії з капілярів до міжклітинної рідини, а звідти – до клітин. Кисень дифундує крізь тоненьку стінку капіляра, бо в міжклітинній рідині його концентрація менша. З міжклітинної рідини до клітини кисень потрапляє так само, бо в клітинах його концентрація ще нижча. Венозна кров забирає вуглекислий газ шляхом дифузії: клітина, у процесі життєдіяльності якої накопичилося багато С02, віддає його в міжклітинну рідину, де його менше, а звідти – капілярам.

     І  останній, п'ятий етап – клітинне дихання. Це складний біохімічний процес, який полягає в окисненні вуглеводів, жирів і білків із виділенням енергії, що акумулюється в молекулах АТФ, й утворенням СО2. Відбувається це в мітохондріях – «енергетичних станціях» клітини, де містяться ферменти окиснювальних процесів.

     Процес клітинного дихання дуже вразливий і легко порушується. Ферменти клітинного дихання блокуються нікотином; алкоголь і наркотики, маючи високу здатність розчиняти жироподібні речовини клітинних мембран (серед них і мітохондрій) і руйнувати дихальні ферменти, грубо порушують процес внутрішньоклітинного дихання. Причинами його порушення може бути також авітаміноз, білкове та вуглеводне голодування, хронічні професійні отруєння, вплив радіації.

    Що таке дихання ми з’ясували, а от для того, щоб дізнатися чим представлена дихальна система людини, які органи її утворюють ми з вами здійснимо подорож дихальною системою.

Дихальна система:

  • Легені;

  • Повітроносні шляхи: носова порожнина, глотка, гортань, трахея, бронхи).

     Носова порожнина розділена кістково-хрящовою перегородкою на праву та ліву половини. У кожній з них є три звивисті носові ходи: верхній, середній і нижній. До нижнього носового ходу відкривається носослізний канал. У слизовій оболонці верхнього носового ходу містяться рецептори нюхового аналізатора, які сприймають запахи.

     Стінки порожнини носа вкриті слизовою оболонкою з миготливим епітелієм. Війки епітелію, рухаючись, затримують і виводять назовні пил і мікроорганізми, які осідають на слизовій оболонці, виконуючи захисну функцію.

     Повітря, яке людина вдихає, у носовій порожнині зігрівається або охолоджується кров'ю, що тече по густій сітці кровоносних капілярів її слизової оболонки.

    Слизова оболонка містить залози, які виділяють слиз, що зволожує повітря й стінки порожнини носа; затримує та знижує життєдіяльність хвороботворних бактерій, які потрапляють туди з повітрям. Слиз разом із частинками пилу, мікроорганізмами, що до нього прилипли, видаляється з носової порожнини.

    Поряд із носовою порожниною розташовані чотири повітроносні придаткові пазухи носа. Найбільшими з них є гайморові пазухи, що містяться у верхніх щелепах по боках носової порожнини, і лобні. Придаткові носові пазухи з'єднуються каналами з порожниною носа. Нерідко спостерігаються запалення цих пазух, наприклад гайморової – гайморит. Він проявляється безперервним нежитем (часто з гнійними виділеннями), головним болем, зниженням нюху, незначним підвищенням температури тіла, ознобом. Серед ускладнень гаймориту – ревматизм, хвороби серця, судин, бронхіальна астма тощо.

     Повітря пройшовши носову порожнину потрапляє до носоглотки, а потім до глотки. Від глотки починаються дві трубки: дихальна – трахея й травна – стравохід. Коли людина їсть у незручному положенні, одночасно розмовляє та сміється, їжа може потрапити в дихальні шляхи й спричинити сильний кашель чи навіть задушення.

    У глотці розташовані мигдалики. Вони подібні до лімфатичних залоз, тому є захисним бар'єром усього організму, а не тільки дихальних шляхів. При гострому запаленні мигдаликів виникає ангіна.

       Гортань – це частина дихальної трубки, що передує трахеї. Вона утворена дев'ятьма рухливими хрящами, найбільшим з яких є щитоподібний, який легко зміщується при розмові, кашлі, співі, ковтанні.

    Трахея – широка трубка, яка складається з 16-20 хрящових півкілець, розташована спереду від стравоходу і завжди відкрита для надходження повітря. Задня стінка трахеї немає хрящових півкілець і утворюється сполучною тканиною, в якій містяться непосмуговані м’язові волокна, що дають змогу не заважати проходженню їжі по стравоходу. Внутрішня стінка трахеї вкрита миготливим епітелієм, що виводить пилові частинки із легень. На рівні 5 грудного хребця трахея поділяється на 2 головних бронхи: лівий та правий.

     Бронхи складаються з хрящових півкілець (6-12) які запобігають закриттю їхнього просвіту. Бронхи входять в праву і ліву легеню. Бронх, що входить в праву легеню поділяється на 3 гілки відповідно до кількості часток легені.

   Легені – парний орган. Вони розміщуються в грудній порожнині по обидва боки від серця, знизу прилягають до діафрагми, мають конусоподібну форму й складаються з часток, яких у правій легені три, а в лівій – дві.

    Кожна легеня вкрита двома листками вологої сполучнотканинної оболонки – плеврою, що утворює герметичний мішок – плевральну порожнину. У ній немає повітря, а тиск від'ємний щодо атмосферного. Завдяки цьому венозна кров великого кола кровообігу повертається назад до правого передсердя, а легені можуть розширюватися при вдиху.

    У нормі листки плеври вологі й під час дихання легко ковзають, не спричиняючи ніяких відчуттів. При виникненні запалення ці листки потовщуються, висихають, труться між собою, через що в грудній клітці при вдиху виникає сильний біль.

    З внутрішнього боку кожної легені є ворота, через які до її середини входять головний бронх, легенева артерія та виходять легеневі вени. Ліва легеня має серцеву виїмку, до якої прилягає серце.

    Основною структурно-функціональною одиницею легенів є альвеоли. Альвеоли є тією частиною легенів, де відбувається газообмін між атмосферним повітрям і повітрям їх порожнини, тобто легенева вентиляція. Стінки альвеол густо обплетені сіткою капілярів. Венозна кров надходить капілярами до легенів із розгалужень легеневої артерії. Тому вона насичена вуглекислим газом і бідна на кисень. Через тонку альвеолярно-капілярну мембрану вуглекислий газ потрапляє до альвеол шляхом дифузії, а під час видиху виводиться з організму. Водночас кисень із повітря альвеол дифундує в кров, перетворюючи її на артеріальну, яка відтікає з альвеол капілярами в ліве передсердя.

Знайти помилкове твердження і виправити його:

1. Систему органів дихання людини становлять повітроносні шляхи та легені.

2. До повітроносних шляхів належать: носова порожнина та гортань.

3. Носова порожнина розділяється кістково-хрящовою перегородкою на 4 половини.

4.Повітря,що надходить у носову порожнину очищається, зігрівається, зволожується.

5. Гортань має вигляд лійки, стінки якої утворені кількома хрящами.

6. Трахея розгалужується на дві альвеоли, що входять у праву і ліву легені.

7. Основною структурно-функціональною одиницею легенів є альвеоли.

8. Найтонші бронхи називаються бронхіоли.

9. Частина дихальної трубки, що передує трахеї називається глотка.

10. Гайморит проявляється безперервним нежитем та головним болем.

 

Конспект уроку

з  географії

8  – А клас

15. 04. 2020 р.

Географія тваринництва.

Проблеми і перспективи розвитку сільського господарства. Місце України у світі з виробництва продукції сільського господарства. Вплив сільського господарства на довкілля.

Практична робота № 11.

Тема. Нанесення на контурну карту меж сільського господарських зон та районів України. Позначення поширення найважливіших сільськогосподарських культур.

 

Вивчення нового матеріалу.

Проблеми і перспективи розвитку сільського господарства

Сільське господарство країни є проблемною нестабільною галуззю, яка практично не забезпечена сучасною технікою та новими технологіями, що призводить до низької продуктивності виробництва та не конкурен-тоспроможності сільськогосподарської продукції на світовому ринку.

Така складна ситуація, що склалася в аграрному комплексі пояснюється наступними чинниками:

невиконанням завдань стратегічних напрямів розвитку агропромислового комплексу та аграрної реформи в Україні;

фізичним, технологічним та моральним зношенням основних виробничих фондів сільськогосподарських підприємств;

наявністю значного диспаритету цін на сільськогосподарську продукцію та промислові засоби виробництва і предмети праці, що зумовлюють постійну нестачу фінансових ресурсів та обмежують діяльність і розвиток сільськогосподарських товаровиробників;

нераціональним використання земельних, трудових та фінансових ресурсів аграрної сфери;

зниженням родючості ґрунтів, малоефективним використанням наявного потенціалу земель сільськогосподарського призначення та інші.

 

Місце України у світі з виробництва продукції сільського господарства.

 Україна увійшла в десятку головних експортерів сільськогосподарської продукції в країни Євросоюзу і займає восьме місце. Представляємо ТОП 10 найбільш розвинених країн Європи в галузі сільського господарства:

1. Румунія.   Частка сільського господарства у ВВП країни: 6,4 %
Основні сільськогосподарські культури: озима пшениця і кукурудза на зерно, кожна з них займає близько однієї третини загальної площі оброблюваних земель.
Третина, зайнята під іншими озимими злаковими культурами - соняшником, рапсом, соєю, цукровими буряками, картоплею.

2. Болгарія
.  Частка сільського господарства у ВВП країни: 6,7%. Основні сільськогосподарські культури: вирощування пшениці, кукурудзи, винограду, садових культур, овочів, цукрових буряків, тютюну, олійної троянди, рису. Близько 60% посівних площ займають зернові - пшениця, кукурудза і ячмінь. Чисельність зайнятих в сільському господарстві становить близько 7%.

3. Боснія і Герцеговина.   Частка сільського господарства у ВВП країни: 8,45 %. Основні сільськогосподарські культури: кукурудза, цукрові буряки, пшениця, тютюн, фрукти та овочі.
У передгір'ях Динар вирощуються сливи та горіхи; на півдні - виноград, тютюн, оливки, мигдаль, інжир. Герцеговина є центром виноробства. У тваринництві переважає розведення овець і кіз.

4. Білорусь
.   Частка сільського господарства у ВВП країни: 9,2%АПК є однією з основних комплексообразующих галузей економіки країни. Однак частка сільського господарства у ВВП країни не характеризується стабільністю. Проблемними галузями стали виробництво зернових і зернобобових, картоплі, цукрових буряків та льоноволокна. Тваринництво, навпаки, демонструвало тенденцію зростання обсягу виробленої продукції.

5. Сербія
. Частка сільського господарства у ВВП країни: 9,66  %   Сільськогосподарські землі займають приблизно до 70% загальної площі земель. В уряді Сербії мають намір збільшити прибуток від експорту до 6 млрд доларів до 2015 року. Довгострокова мета полягає в тому, щоб ставши членом ЄС, валютний дохід, реалізований за рахунок експорту продуктів харчування, досяг 10 млрд. доларів. Частка сільського населення становить 44%, а чисельність зайнятих в сільському господарстві жителів досягає 22%.

6. Чорногорія.   Частка сільського господарства у ВВП країни: 10,1% М'ясне виробництво домінує над вирощуванням сільгосп культур, воно займає значну частину (більш 60%) сільського господарства. Серед вирощуваних культур значну частину становлять картопля, тютюн, виноград, цитрусові, оливки і інжир. Вирощувані в цій країні продукти офіційно визнані одними з найбільш екологічно чистих і корисних на території всієї Європи.

7. Македонія
. Частка сільського господарства у ВВП країни: 10,2%
         Провідними галузями в сільському господарстві Республіки Македонії є: овочівництво, плодівництво, вівчарство. Тут вирощують пшеницю, кукурудзу і рис. Багато уваги приділяють технічним культурам - тютюну, соняшнику, бавовнику. Останні відрізняються високою якістю і йдуть на експорт. Широко поширені виноградарство і виноробство. У сільському господарстві зайнято близько 20% економічно активного населення, однак зайнятість населення в сільськогосподарському виробництві носить сезонної характер.

8. Україна
.  Частка сільського господарства у ВВП країни: 10,43 %
            У минулому році частка сільського господарства в структурі ВВП вперше у вітчизняній історії досягла 10%. Таким чином, агросектор став ключовою наповнюють бюджет статтею. Сільські жителі становлять близько 31% населення країни.

9. Молдова
.   Частка сільського господарства у ВВП країни: 13,8  %
Сільське господарство є базовою частиною національної економіки, його частка у ВВП становить майже 15%, а разом з переробною промисловістю сільськогосподарської сировини - близько 30% обсягу ВВП і приблизно половина від загального обсягу експорту.

10. Албанія
.  Частка сільського господарства у ВВП країни: 21,83%
Сільське господарство є провідною галуззю економіки Албанії, продукція якого щорічно забезпечує близько 20% ВВП. Оскільки економіка країни кілька десятиліть була орієнтована виключно на внутрішні потреби, сільгосппродукція майже не експортувалася.
Основні сільськогосподарські культури в Албанії - кукурудза і пшениця. Великих успіхів країна досягла у вирощуванні волокнистих культур, в основному це тютюн і бавовна.

3.  Вплив сільського господарства на довкілля.   Дуже серйозна проблема - перехімізація сільського господарства. На зміну опробуваній віками схемі землекористування: земля - зерногній - земля, прийшла непридатна, виснажуюча ґрунти схема: земля - зерно - мінеральні добрива - зерно - більше мінеральних добрив. Засвоєння хімічних поживних речовин, що містяться в мінеральних добривах, культурними рослинами в середньому не перевищує 40 %. Інші ж 60 % вимиваються з ґрунту, надходять до водоймищ і є джерелом їх небезпечного забруднення.   Надмірне використання азотних мінеральних добрив викликає небезпечне збільшення в харчових продуктах нітратів і викликає цим небезпечні захворювання. Мінеральні добрива, пестициди, антибіотики, гормони, стимулятори і інгібітори розвитку, кормові дріжджі - врешті-решт потрапляють в організм людини і загрожують не лише нам, а й нашим нащадкам. Комахи й інші шкідники швидко звикають до хімічних засобів боротьби з ними, з'являються різновиди шкідників, на яких отрута вже не діє. Постає необхідність застосування нових, більш отруйних засобів.

Практична робота № 11.

Тема. Нанесення на контурну карту меж сільського господарських зон та районів України. Позначення поширення найважливіших сільськогосподарських культур.

Завдання 1. Нанесіть на контурну карту межі сільського господарських зон та районів України;

Завдання 2. На контурну карту « Сільське господарство нанесіть » за допомогою умовних значків розміщення посівів  провідних сільськогосподарських культур України: озимої пшениці, озимого жита, гречки, проса, соняшнику, цукрових буряків, користуючись картою рослинності.

 

Запитання:

Опрацюйте конспект ( уважно прочитайте, вивчіть).

Назвіть проблеми і перспективи розвитку сільського господарства України.

Яке місце України у світі з виробництва продукції сільського господарства, дайте коротку характеристику.

Якої шкоди завдає сільське господарство довкіллю.  

Виконайте практичну роботу № 11.