A A A K K K
людям із порушенням зору
Теребовлянський навчально-реабілітаційний центр
Тернопільська область

Дружня родина Теребовлянського НРЦ взяла участь у святковому заході – параді вишиванок

Дата: 22.05.2021 01:48
Кількість переглядів: 75

Гарного весняного дня у святкових вишиванках дружня родина Теребовлянського НРЦ взяла участь у святковому заході – параді вишиванок. Блакитні, червоні, зелені, білі, жовті кольори на світлих і темних фонах розмаїтих вишитих сорочок яскраво майоріли і створювали неповторний святковий настрій єдності, затишку, неповторності й унікальності українських традицій.

Вишита сорочка – значно більше, ніж елемент українського одягу. Це національний символ ідентифікації поряд з українською мовою, вияв патріотизму, свободи, нескореності і волелюбства, історична пам'ять нашого народу. З малечку до скончини традиція носити вишиванку передається з покоління в покоління, стає не лише святковим, а й повсякденним атрибутом.

Атмосферу заходу доповнювали вишиті узори на подушках, розміщених на деревʹяному возі, що поважно розмістився на території подвірʹя закладу.

Найменші учні одягнули найкращі вишиті сорочки з блакитно-жовтими кульками затишно спілкувалися і створювали чудову фотозону свята.

Доречним доповненням до святкування Всесвітнього Дня вишиванки став виховний захід «Україно моя, Вишиванка», проведений у 2 класі вчителькою Ольгою Щуцькою.

Місце проведення – мальовнича зона історичного символу нашого міста, Теребовлянського замку.

Метою заходу стало поглиблення й розширення знання дітей про українське національне вбрання, навчання школярів розуміти красу, витонченість вишиванок.

У атмосфері комфорту та щирості учні, батьки, вихователі, вчителі долучилися до дійства класно-родинного свята.

Вишиванка, символ Батьківщини,

Дзеркало народної душі,

Вона зігріє сонцем на світанку

І оберегом стане від біди.

Привітання, бесіда, руханки, різні види ігор зі старою скринею (знаходження серед скарбів: українського віночка, вишитого рушника, вишитої скатертини, серветки – вишитої сорочки), «Закінчи речення», «Передай віночок», малювання символів вишиванки на папері, виконання і прослуховування пісень «Два кольори», «Вишиванка», декламування поетичних рядків учнями, розгляд вишиванок, ласування смаколиками – все гармонійно поєдналося у святковому дійстві.

Не оминули увагу маленьких учнів прості слова ведучої: «Вишиванка - це біла сорочка, яка вишита різнокольоровими нитками. Вона оздоблена орнаментами, квітами, візерунками. Кожен колір на вишиванці має своє значення. Червоний колір означає любов, чорний – це наша рідна ненька земля: родюча та красива, блакитний – це колір неба та води, зелений- це колір здоров'я, молодості та краси. Коло на вишиванці означає сонечко, трикутник - це гори, квадрат – це багатство та добробут. Квіти та листочки – це любов батьків до своїх дітей та навпаки любов дітей до батьків. Стебло у квітці означає довге життя.

Вишиванка – це оберіг. Вона захищає нас від усіляких хвороб та нещасть. Тому в народі говорять: «Носи вишиванку, будеш здоровим та красивим».

Надовго запам’ятають їх вихованці, звертаючи увагу на форму, колір, призначення вишитої сорочки, важливість сімейного оберегу.

Кожен учень милувався своєю вишиванкою, урочисто і щиро виголошуючи поетичні рядки.

Під час свята вчитель музичного мистецтва Коломієць Р.С. виконав акапельно пісню "Два кольори, мої два кольори", яка стала улюбленою для багатьох поколінь українців.

Під музичний супровід колективно виконано пісню «Вишиванка», що стало логічним завершенням заходу.

Підсумовуючи, зазначимо, що виховний захід сприяв долученню вихованців, всіх, хто брав участь у ньому, до багатого світу української народної вишивки, розвитку культури спілкування між дорослими і вихованцями, вихованню згуртованості, родинності, щирості, гордості за народні символи і традиції.

       

       

       

       

       

       

       


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень