A A A K K K
людям із порушенням зору
Теребовлянський навчально-реабілітаційний центр
Тернопільська область

350 років з дня народження Пилипа Орлика

Дата: 22.10.2022 23:27
Кількість переглядів: 54

21 жовтня виповнилося 350 років з дня народження Пилипа Орлика (1672-1742) – військового і політичного діяча, дипломата, гетьмана України в еміграції, сподвижника І. Мазепи і продовжувача його справи у боротьбі за державний суверенітет Гетьманщини.

З цієї нагоди у Теребовлянському навчально-реабілітаційному центрі була оформлена інформаційна полиця «Історичний портрет П.Орлика».

Пилип Орлик видавав поетичні книжки, цікавився філософією і літературою, залишив після себе багато листів і великий рукописний «Діаріуш подорожній».

У 1710 році Пилип Орлик склав «Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорізького » – документ, який назвали Конституція Пилипа Орлика. Цей документ вважають першою Українською Конституцією, а також однією з перших конституцій у Європі. Оригінал Конституції Пилипа Орлика зберігається у Швеції.

Пилип Орлик став символом нескореності й боротьби за волю свого народу. Діяльність гетьмана, безперечно, становить одну з найважливіших сторінок державної та військової історії України. Він до самої смерті відстоював ідею незалежності України.

         


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень